Publicitat

Set accents

Informació de proximitat i periodisme reflexiu

Publicitat

Notícia

Obre el nou Museu del Clima i la Ciència de Lleida

Un nou espai museístic dedicat a la divulgació científica i el coneixement del medi ambient, el clima i la ciència integrat en un gran parc urbà de 5ha al barri de la Mariola.

Àngel Ros, Fèlix Larrosa, Toni Gironés, Museu del Clima i la Ciència
L'alcalde, Àngel Ros, el tinent d'alcalde Fèlix Larrosa i l'arquitecte Toni Gironés, en un dels punts destacats del Museu de la Ciència, la Rocalla. (Foto: Hermínia Sirvent)
El Museu del Clima i la Ciència de Lleida ha obert portes aquest dimecres amb la voluntat de difondre la ciència i les característiques del canvi climàtic. Ubicat en una àrea de 50.000 m2 entre el Parc Científic de Gardeny i el barri de la Mariola de Lleida, el nou Museu del Clima i la Ciència de Lleida és un concepte allunyat del clàssic estàtic, ja que és el propi Museu qui explica, en si mateix, el clima i el medi ambient.

El nou equipament museístic uneix el projecte museogràfic obra del professor Jorge Wagensberg i el projecte arquitectònic de l’arquitecte Toni Gironès i dóna lloc a un equipament viu dedicat a la divulgació científica, per a la creació d’interès per la ciència i el canvi climàtic i per al foment de les vocacions científiques, a més d’acollir d'altres activitats culturals, socials i educatives de tot tipus. El nou espai museístic mostrarà també amb exposició permanent el llegat del científic lleidatà Joan Oró. Cal destacar, a més, que el nou parc urbà creat a l’entorn del nou Museu ha generat una nova entrada directament des de la Mariola, al carrer Cardenal Cisneros, que se suma als altres dos accessos, partida de la Mariola i altiplà de Gardeny.

L’Ajuntament de Lleida és l’impulsor d’aquesta iniciativa, amb la col·laboració de la Fundació la Caixa, que participarà també en la vida i el contingut de l’equipament. El nou espai museístic el gestionarà la Fundació Agenda 21 de l’Ajuntament de Lleida i s’incorpora al projecte d’Educació a l’Abast, que permetrà que tots els col·legis i instituts de Lleida tinguin el Museu del Clima i la Ciència entre les seves activitats didàctiques i pedagògiques.

L’alcalde de Lleida, Àngel Ros, ha explicat que el nou Museu del Clima i la Ciència de Lleida és important des de tres punts de vista: “En primer lloc, des de la divulgació científica i l’aproximació al coneixement; en segon lloc, des del punt de vista d’un nou concepte de museu, on ell mateix explica el clima i el medi ambient, i també és important des del punt de vista de la cohesió social, ja que el Museu se situa al barri de la Mariola en la seva connexió amb el Parc Científic i Tecnològic de Gardeny”.

Cal destacar que el projecte del nou espai museístic va representar Catalunya i Espanya en la mostra internacional de la Biennal de l’Arquitectura de Venècia celebrada l’any passat. Es tracta, en paraules del paer en cap, d’un “projecte absolutament innovador des de tots els punts de vista, que té un record molt especial per al científic lleidatà Joan Oró. “És un museu d’activitat, no un museu de prestatgeries”, ha conclòs Ros.

Per la seva banda, l’arquitecte Toni Gironès ha posat en valor el nou concepte de museu. “Hi ha el prejudici que un museu és un edifici amb columnes. Nosaltres ens trobem al Museu del Clima i la Ciència, on el clima és el màxim protagonista. En aquest nou espai museístic els límits entre edifici i espai públic es dilueixen, per la qual cosa el que es trobarà el visitant és una experiència del clima”.

Comentaris


No hi ha cap comentari


 
Publicitat

Edi7orial

Manifest

Publicitat
Publicitat