Publicitat

Set accents

Informació de proximitat i periodisme reflexiu

Publicitat

Notícia

Els sarraïns conquereixen Ilerda

Més de 700 persones han desfilat amb les comparses mores i cristianes lliurant-se en la batalla final al pont llevadís de la Seu Vella

Moros i Cristians 2017
La batalla s'ha decidit damunt del pont llevadís. (Foto: Ajuntament de Lleida)
Els sarraïns han pres possessió d’Ilerda després de sortir victoriosos en la batalla de Moros i Cristians d’enguany. La ciutat ha tornat a recrear la batalla històrica entre els dos bàndols, moro i cristià, per conquerir la Seu Vella. Aquest any les tropes mores encapçalades pels Banu-Hud s’han endut la victòria.

Així, Lleida ha retornat al 1149, quan les tropes mores van conquerir la ciutat. L’Associació de Moros i Cristians, que compta amb 300 socis, s’esforça cada any per oferir novetats en aquesta festa, com l’increment de bandes participants i vestuaris més exclusius. La periodista de Catalunya Ràdio, Roser Perera ha estat l’encarregada d’elaborar el text de les ambaixades i l’escriptora Montse Sanjuan, autora del llibre La sergent Grimm, ha escrit els textos de la batalla.

La Festa de Moros i Cristians es va iniciar aquest dissabte amb un vermut medieval a la plaça Sant Francesc. Però el dia gran ha estat diumenge amb l’entrada infantil i desfilada pels carrers de Lleida fins arribar a la plaça Sant Joan, on ha tingut lloc la tradicional presentació de les bandes de música i el concurs.

La festa ha continuat amb una concentració de les comparses darrera de la Porta del Lleó de la Seu Vella a les 18.30 hores. L’inici de l’entrada i la desfilada de lluïment ha estat puntual i els tres petards protocol·laris han donat el tret de sortida. Primer, les tres comparses cristianes encapçalades per la que enguany ostenta la capitania -Anglesola, Urgellencs i Pallaresos- i, després, les tres comparses mores -Musa, Banu-Hud i Al·leridis- que conquereixen la ciutat.

La desfilada s’ha fet per carrer Cavallers, avinguda Blondel i avinguda Madrid fins a la Paeria. També hi han participat diverses bandes de música provinents, entre d’altres, de Montsó o el País Valencià. Tot el trajecte ha discorregut sense cap incident i davant de la mirada dels centenars de lleidatans que s’han apropat fins a la Seu Vella i rodalies per gaudir d’aquesta festivitat tan tradicional a casa nostra. A les 21.30 hores ha tingut lloc la batalla de Moros i Cristians i els parlaments de les ambaixades al Pont Llevadís de la Seu Vella. El bàndol guanyador d’enguany, el moro encapçalat per Avicena dels Banu-Hud, ja té la possessió de la ciutat.

Aquesta escenificació de les lluites entre moros i cristians és singular a Lleida perquè la victòria s’alterna d'un any a l'altre, de manera que un any guanyen els moros i el següent, els cristians. Des de la recuperació d’aquesta celebració, ara fa 22 anys, la Festa de Moros i Cristians ha volgut ser un exemple de respecte i convivència entre cultures. La de Lleida és l’única que se celebra a Catalunya.

Comentaris


No hi ha cap comentari


 
Publicitat

Edi7orial

Manifest

Publicitat
Publicitat