Publicitat

Set accents

Informació de proximitat i periodisme reflexiu

Publicitat

Notícia

Llum verda al projecte de la nova seu del Museu Morera, que es debatrà en el proper Ple municipal de la Paeria

La nova pinacoteca té un pressupost de 4,8 milions d'euros garantit per l'aportació de diferents administracions

Museu d'Art Jaume Morera
Imatge de la nova seu del Museu d'Art de Lleida. (Foto: Hermínia Sirvent)
La Comissió Informativa de Polítiques de la Gestió i Promoció de la Ciutat i la Sostenibilitat ha donat llum verda a la proposta d'aprovació del projecte que preveu transformar l'antiga Audiència de Lleida en la nova seu del Museu d'Art Jaume Morera, un projecte que es debatrà en el proper Ple municipal. La Comissió l'ha presidida el tinent d'alcalde i regidor de l'Hàbitat Urbà i Rural i la Sostenibilitat, Fèlix Larrosa, que ha destacat que la nova pinacoteca té un pressupost de 4,8 milions d'euros (d'uns 900 euros per metre quadrat), garantits ja amb l'aportació municipal, amb la de la Generalitat, la de la Diputació de Lleida i els ajuts europeus del fons FEDER.

Larrosa ha posat de relleu que el nou Museu d'Art de Lleida serà el primer edifici públic amb la consideració energètica A, és a dir, que serà un immoble eficient des del punt de vista mediambiental. Així mateix, el tinent d'alcalde ha explicat que el termini d'execució per adequar l'edifici de l'antiga Audiència que acollirà la nova pinacoteca serà d'uns 25 mesos, preveient que es licitarà immediatament després de l'aprovació del projecte.

El projecte del nou Museu d'Art de Lleida (nova denominació del Museu Morera) ha estat elaborat pel director del Museu, Jesús Navarro, i l'arquitecte municipal, Jaume Terès, i ha comptat amb l'assessorament museogràfic de l'empresa Croquis –guanyadora del concurs convocat per l'encàrrec d'aquest treball. La intervenció arquitectònica té per objectiu reconfigurar i reformular l'edifici i projectar una nova fita urbana destacada i equilibrada, cabdal per dotar d'una nova singularitat al Museu. Aquesta intervenció, doncs, configurarà un nou equilibri entre l'edifici i la ciutat, tant en relació amb la rambla de Ferran com amb la interacció visual amb la Seu Vella. El projecte també planteja una museografia flexible, modular, neutra i plenament accessible com a elements identificadors del nou Museu. Totes les sales d'exposicions previstes (primera, segona i tercera plantes) estan concebudes de la mateixa manera, per permetre la seva reconfiguració permanent. 

La planta baixa, pensada com una mena de plaça pública, acollirà els serveis d'acolliment del visitant, la botiga i els espais especials d'interpretació dels continguts del Museu amb el visitant. Tot això amb la idea de reforçar l'eix rambla de Ferran –vestíbul– i l'espai que es crea arquitectònicament en sentit vertical a través de l'obertura del pati central fins arribar a la terrassa. La darrera planta del Museu (cinquena) acollirà els espais complementaris de la museografia: la sala d'actes polivalent i l'aula didàctica. Disposarà també d'una terrassa mirador amb vistes a la Seu Vella.

Com una extensió de les sales d'exposició, bona part de les reserves del Museu (quarta planta) seran visitables. Aquesta innovació museogràfica ha de permetre la superació dels límits espacials que condicionen i limiten l'espai físic dels museus i facilitar al màxim l'accés a les seves col·leccions. Aquest espai de reserva serà complementat amb un altre espai a la planta baixa, aquest del tot privat, que funcionarà com a taller bàsic de conservació i d'espai d'acollida dels béns artístics que rep el Museu.

Comentaris


No hi ha cap comentari


 
Publicitat

Edi7orial

Fruita amb injustícia social

Publicitat
Publicitat