Publicitat

Set accents

Informació de proximitat i periodisme reflexiu

Publicitat

Entrevistes

"La discriminació positiva és necessària"

Rosa Jové Especialista en psicologia clínica infantil i juvenil

Rosa Jové
L'experta en psicologia infantil i juvenil, Rosa Jové, ahir, a la seu d'Unió. (Foto: Laia Dolcet)
Laia Dolcet. Avui en dia, és més fàcil o més difícil criar un/a nen/a si ho comparem amb altres èpoques?

« Dins del cicle de trobades en clau femenina que organitzen periòdicament Meritxell Feliu i Maria Lorena Jurado, d’Unió de Dones de Lleida, ahir va ser el torn de l’experta en psicologia infantil i juvenil Rosa Jové »

Rosa Jové. Podríem dir que no ho tenim més fàcil que abans. Anteriorment, les famílies eren més extenses i estaven més unides. En el meu cas, per exemple, vivia amb la meva mare, la meva àvia i una tieta, i les tres s’implicaven en les feines de casa. Ara les mares van a treballar com els pares i deixen els nens a l’escola o a la llar d’infants. Quan el nen es posa malalt és quan apareix el problema, perquè la resta de família, sovint, no està a prop per cuidar-lo. La conciliació familiar és imprescindible. A ningú no se li hagués ocorregut fer una llei de conciliació als anys quaranta!

L. D. Creus que la llei de paritat és justa?
R. J. Actualment la situació de la dona no és paritària. Només cal veure-ho en les diferències salarials entre homes i dones. Mentre no ho sigui, aquesta discriminació positiva és necessària i s’ha de mantenir sine die. Venim d’un món molt masculí.

L. D. Què n’opines de comentaris com el de Monica de Oriol, que ha titllat de “problema” la contractació de dones d’entre vint-i-cinc i quaranta-cinc anys per la possibilitat de ser mares?
R. J. Està clar que el comentari és desafortunat i se l’hagués pogut estalviar, perquè a nivell social provoca moltes reaccions. Tot i això, el problema real esdevé quan l’Estat contempla per llei la baixa maternal, però obliga a pagar-ne les despeses a l’empresari. El govern ha de dotar de més suport econòmic les empreses en aquests casos, perquè sinó és crea un greuge comparatiu.  

L. D. Pensant en el nens, hi ha un model de família ideal?
R. J. Fa un any i mig vam realitzar un estudi sobre els tipus de famílies actuals i vam comptabilitzar-ne fins a dotze models diferents: monoparentals, homosexuals, amb fills de matrimonis anteriors... No existeix un prototip de familia ideal. Al final, l'únic aspecte imprescindible és que els nens necessiten ser estimats. Cal amor i punt. A nivell legal, no m’hi poso.

L. D. Quins són els conflictes més habituals en l’àmbit familiar? Com cal afrontar-los?

« Jové va comparèixer davant d’una vintena de persones a la seu d’Unió Democràtica de Lleida per parlar sobre la resolució de conflictes en l’àmbit familiar »

R. J. Les confrontacions més freqüents sempre acostumen a ser les interrelacionals, entre pares i fills. Per sortir-ne airós, és important guardar les formes. No és el mateix la comprensió d’un nen de dos anys que un de dotze. Cal tenir paciència. Com a consell, a nivell educatiu, diria que no hi ha res que, si un dia no es fa, no es pugui recuperar el dia següent. Davant del dubte, calma. Keep calm.

Comentaris


No hi ha cap comentari


 
Publicitat

Edi7orial

Fruita amb injustícia social

Se7opinions

Publicitat
Publicitat