Publicitat

Set accents

Informació de proximitat i periodisme reflexiu

Publicitat

Entrevistes

"El teatre provoca emocions, alimenta l'ànima i ens fa feliços"

Txell Botey Actriu

La nena dels pardals, Teatre al Detall
Imatge de 'La nena dels pardals', de Teatre al Detall. (Foto: Quim Botey i Maydo Gallardo)
Amb La nena dels pardals, la companyia Teatre al Detall de Txell Botey i Xavi Idàñez ha obtingut el premi Butaca al millor espectacle familiar 2018. Aquesta obra, inspirada en un conte de Sara Pennypacker, compta també amb la col·laboració de La Tresca i la Verdesca, un grup que posa la música en directe a aquest espectacle poètic i emocionant sobre els petits herois quotidians, el respecte a la vida i la saviesa innata dels nens.

Ramon Teixidó. Com valoreu haver estat guanyadors d'aquest premi Butaca?
Txell Botey. Per nosaltres representa un reconeixement a una feina ben feta durant els gairebé quinze anys que portem com a companyia i, evidentment, un reconeixement a la feina d'un petit gran equip, sense els quals aquesta La nena dels pardals no hagués estat així.

R. T. Que sigui un guardó per votació popular té un valor afegit?
T. B. El valor és que te'l dóna el públic, la gent que paga una entrada, s'asseu a una butaca i es deixa captivar per una història. Si ens donen aquest premi, senyal que la nostra història arriba, els toca alguna part del seu cor.

R. T. Poca gent ho sap, però el conte es basa en un fet històric real.
T. B. Sí, un fet molt tràgic que va passar a la Xina fa seixanta anys, quan el dictador Mao Zedong va manar matar tots els pardals de la Xina, i ho van fer... i les conseqüències van ser devastadores... però el que expliquem a l'escenari és una història d'esperança.

R. T. A més d'entretenir, què pot aportar el teatre a la societat?
T. B. El teatre provoca emocions: et fa riure, et fa plorar, et fa pensar, treballa l'empatia... alimenta l'ànima i ens fa feliços.

R. T. Per què aposteu per l'espectacle familiar i pel format mitjà-petit?

« Vam pensar que la nostra poètica i la nostra creativitat encaixaven en els espectacles familiars »

T. B. Apostem pel format que podem assumir, nosaltres som petits (tot i que els nostres espectacles cada cop ho són menys!). Vam descobrir el teatre familiar portant les nostres filles al teatre i vam veure espectacles que ens van enamorar... vam pensar que la nostra poètica i la nostra creativitat encaixaven en aquest tipus d'espectacles i vam començar a fer teatre familiar. D'això ja fa set anys.

R. T. Us considereu uns artistes romàntics?
T. B. Ser artista en el món que vivim necessita grans dosis de romanticisme.

R. T. Però, alhora, no perdeu com a referent la societat del segle XXI.
T. B. És la nostra, és la societat en la qual vivim i a la qual ens dirigim, no ens hi volem ni ens hi podem posar d'esquena.

R. T. A la fi, en el món artístic el més important és fer sentir?
T. B. Sense cap dubte, la clau és l'emoció. El pitjor que et poden dir és que el que fas els ha deixat indiferents, que no els ha provocat res.

R. T. Quan t'ho demanen, què aconselles a les persones que s'hi volen dedicar?
T. B. Que si hi posen l'ànima ho aconseguiran... i que s'ha de treballar molt, però que val la pena. És una feina meravellosa.

R. T. Què vindrà després de La nena dels pardals?
T. B. Encara és una incògnita per nosaltres. Ara ens toca fer volar molt d'aquesta preciosa història i després... doncs ja ho veurem!

Comentaris


No hi ha cap comentari


 
Publicitat

Edi7orial

Els nostres orígens

Publicitat
Publicitat