Publicitat

Set accents

Informació de proximitat i periodisme reflexiu

Publicitat

Entrevistes

"No ens estimem perquè no ens coneixem"

Mercè Roura Escriptora i periodista

Mercè Roura
Imatge de l'escriptora i periodista Mercè Roura. (Foto: Ramón Teixidó)
L'escriptora i periodista Mercè Roura acaba de publicar el seu tercer llibre, Manual de autoestima para mujeres guerreras (2018), una obra especialment dedicada a totes les dones que senten que donen molt però que sovint reben molt poc.

Ramon Teixidó. Per quin motiu has decidit dedicar el teu nou llibre a les "dones guerreres"?
Mercè Roura. La veritat és que em trobo sovint amb moltes dones que cada dia s’esforcen per tirar endavant a la vida i no obtenen bons resultats. Dones que donen molt d’elles mateixes i posen tothom que les envolta per davant seu i no es tenen mai com a prioritat. Que amb prou feines es dediquen uns minuts a elles mateixes i quan ho fan sempre se senten culpables. N’hi ha de moltes edats, cultures i condició econòmica, però comparteixen aquesta necessitat d’anar per la vida demostrant què mereixen i amb la sensació d’haver-s'ho de guanyar encara que les acceptin i les valorin.

R. T. Quina és la causa d'aquest sentiment de culpabilitat?

« Ens sentim tan culpables per no ser com creiem que hauríem de ser »

M. R. Ens sentim tan culpables per no ser com creiem que hauríem de ser que aquesta culpa ens acompanya sempre i és una llosa en tot el que fem. La idea és aprendre a deixar anar aquesta angoixa per no ser "perfectes" i descobrir que ja som com necessitem ser i viure aquest moment. La vida és aquest moment, la resta no existeix. El passat ja ho hi és i està per aprendre i el futur no sabem si existirà. Això va de deixar de patir per començar a viure i deixar d’excusar-se per tot i de sentir-se culpable i poc mereixedora de les coses bones que desitges.

R. T. Per què li has donat forma de manual d'autoestima?
M. R. Perquè no ens estimem. Una de les frases del llibre que la gent més m’ha comentat és "no sé quin és el teu problema, però la solució és estimar-te més". No hi ha fórmules màgiques ni solucions d’avui per demà, només tenir-se en consideració i apreciar-se prou com per dir no quan cal dir no i dir-nos que sí a nosaltres mateixos. Quan et veus a tu mateix com a una persona que mereix el millor de la vida, com els altres, i et valores i estimes, t’enfrontes a l’adversitat amb més eines i capacitat perquè et coneixes. Estimar-se, fer un treball d’autoconeixement i desenvolupar la nostra intel·ligència emocional ens prepara per viure amb coherència i sentir pau interior...

R. T. Creus que la dona d'avui té potser més fronts oberts que la dona d'abans?

« Vivim empassant-nos la vida sense assaborir-la »

M. R. Jo crec que les dones sempre han tingut fronts oberts. Ara ho fem tot, treballem a casa i a fora, però les nostres àvies i besàvies també i, a més, es van enfrontar a situacions molt dures. Cada època ens posa a prova d’una manera diferent, però les persones sentim i patim el mateix perquè no ens reconeixem el valor, ni el propi ni l’aliè sovint, i això fa que nos ens respectem. Vivim empassant-nos la vida sense assaborir-la, i això fa que sovint ens ennueguem perquè volem anar amb molta pressa i no sentir res per si fa massa mal o ens fa sentir massa incòmodes... I només es creix en la incomoditat.

R. T. El més important és no aturar-se davant de la por?
M. R. El més important és reconèixer la nostra por. Vivim en una societat que fuig del que sent i per això passem la vida eludint situacions incòmodes. I ens convertim en esclaus del que evitem sentir. Sentir por és fins i tot necessari, el que importa és no deixar-se envair per ella. Darrerament, una tendència mal entesa de "pensament positiu" ens està portant a voler no sentir emocions que es consideren "negatives" i que no ho són. Les emocions no són negatives o positives, són emocions que ens parlen del que sentim i acceptar-les i comprendre-les ens permetrà aprendre de nosaltres mateixes.

R. T. I per què creus que persisteix l'etern problema de la manca d'autoestima?
M. R. Va de pares a fills. No ens eduquen per estimar-nos sinó per demostrar constantment que mereixem el que somiem i desitgem. Des del primer dia és una mena de cursa per demostrar i encaixar en una societat on tothom és divers i s’esforça sense mesura per fer creure als altres que és "normal" quan justament la seva diferència és allò que el fa únic. No ens estimem perquè no ens coneixem. Tothom és digne faci el que faci i té dret a somiar i canviar la seva vida i ser respectat i valorat, però aquest respecte comença per ella o ell mateix. La felicitat és estimar i estimar-se... És coherència entre el que penses, dius, sents i fas.

R. T. Així, un bon remei és deixar fluir els sentiments?
M. R. Permetre’s sentir i deixar anar. Sovint no acceptem la realitat perquè creiem que acceptar és resignar-se, i és tot el contrari. Acceptar és assumir la responsabilitat de la pròpia felicitat i aprendre del que ens passa cada dia per donar la volta a l’adversitat. Si et negues a sentir el que et molesta sentir, no pots aprendre per què et molesta i estàs condemnant-te a fugir sempre. I la vida sempre et posa al davant una vegada i una altra allò del que fuges perquè no et quedi més remei que plantar-hi cara i veure que en realitat no és tan terrible. Quan poses nom a la teva por, es fa petita. Si ets capaç d’explicar amb paraules la teva por i sentir-la, ets capaç de sobreviure-la i superar-la.

R. T. I com es passa de "dona guerrera" a "dona exploradora"?

« Jo soc una dona que també pateix i he passat per tot el que explico »

M. R. Gestionant les teves emocions i dient molt que no al que no et fa bé. Diem poc que no i ens carreguem a les espatlles moltes coses. Jo ho he fet molt i ho faig. De fet, al llibre parlo molt de com he viscut jo aquesta situació i com la visc encara perquè caic a la trampa sovint. Mai no havia explicat tantes coses de mi en un llibre, m’he despullat molt emocionalment. És la meva manera de dir a qui em llegeix que no està sola, que jo soc una dona que també pateix i he passat per tot el que explico. Que és un camí llarg, però meravellós d’aprenentatge.

R. T. Què poden aprendre els homes de la lectura del teu llibre?
M. R. El mateix que les dones, totalment. És un llibre per a persones que volen aprendre a valorar-se tinguin el sexe que tinguin i siguin d’on siguin. Tot i que he volgut posar-li clau femenina perquè les dones ens mereixem que parlin de nosaltres i per a nosaltres. Perquè sovint fem protagonistes de les nostres vides a tothom i ens oblidem de què sentim i volem. Els homes han de ser còmplices de tot plegat i també tenen a aprendre el mateix. Hi ha alguns homes que han llegit el llibre i m'han dit que s'han sentit molt còmodes amb ell, que s’hi han identificat plenament i que els ha ajudat...

R. T. Com valoren les primeres lectores la teva nova obra?
M. R. Estic molt contenta per la bona acollida i els comentaris que em fan les lectores i lectors. L’altre dia una dona em va escriure per dir-me que se l’havia regalat pel seu aniversari i que sabia que li havia canviat la vida. Tot i que jo li vaig dir que no es tregui mèrit, el meu llibre no ha canviat res, ha estat ella que ha decidit que ja era hora de donar-se el que mereix i estimar-se com cal. Quan tries estimar-te, la vida et posa al davant les eines i les persones perquè ho puguis fer. Això sí que és màgic... Em sento molt honrada de formar part d’això, encara que sigui mínimament perquè la que més aprèn soc sempre jo. He de donar-li gràcies per fer-me partícip de la seva màgia.

Comentaris


No hi ha cap comentari


 
Publicitat

Edi7orial

Fruita amb injustícia social

Publicitat
Publicitat