Publicitat

Set accents

Informació de proximitat i periodisme reflexiu

Publicitat

Entrevistes

"Cal seguir fent esforços per acabar amb l'estigma social que pateixen les persones amb malalties mentals"

Eva Barta Presidenta de Salut Mental Ponent

Eva Barta
Eva Barta és la presidenta de Salut Mental Ponent. (Foto: Catalunya Ràdio)
Eva Barta és la presidenta de l'associació Salut Mental de Ponent des de 2013. Enguany celebra els 25 anys de l'entitat, i ho fa de la millor manera possible: ampliant els seus horitzons. Així, Salut Mental Ponent ha obert un nou espai per ajudar les persones malaltes mentals de la província de Lleida. És per això que aprofitem per parlar amb l'Eva, que analitza l'evolució de l'entitat des dels seus inicis, així com també es refereix a l'estigma social que pateixen les persones amb alguna malaltia mental.

Imma González. Salut Mental Ponent celebra 25 anys. Quina ha estat l’evolució de l’associació des dels seus inicis fins ara?
Eva Barta. L'entitat ha evolucionat d'una associació principalment de familiars de persones amb trastorn mental que realitzava reunions de grups d'ajuda mútua, reivindicava la seva situació i reclamava solucions a les administracions a una entitat declarada d'utilitat pública des de 2010 perquè no solament atén els seus socis i sòcies, sinó que dona servei a la població en general. Una entitat de la qual, a més, una bona part de socis són les pròpies persones que tenen el trastorn mental i no solament els seus familiars, així com d'altres socis que volen col·laborar d'alguna manera amb la nostra causa. L'associació compta actualment amb quatre pisos amb suport i realitza suport a domicili a la pròpia llar, en total a unes 32 persones, així com programes d’inserció laboral, de suport psicosocial i de voluntariat, entre d’altres. També ha estat present i col·labora en actes culturals, esportius i educatius, sent la base la sensibilització i la prevenció de la salut mental.

I. G. Amb motiu d’aquesta celebració s’ha inaugurat un nou espai al carrer Henri Dunant. Què aporta aquest nou centre?

« En aquest nou espai hem pogut disposar d’unes instal·lacions adequades i dignes »

E. B. En aquest nou espai hem pogut disposar d’unes instal·lacions adequades i dignes per dur a terme les 700 atencions que fem a l’any. Solament el Club Social La Brúixola ja necessita l’espai suficient per atendre les 77 persones que hi estan vinculades. Poder realitzar diverses activitats paral·lelament per grups ha estat una gran millora. Aquí podem disposar de l’espai adequat per al Grup de Joves o per al Molinet, la secció on s’atenen les famílies del infants amb problemes de salut mental. El servei del programa de suport a l’autonomia a la pròpia llar també té un espai adequat per a la ubicació de l’equip de treball i disposem d’una aula polivalent on poder realitzar les formacions, així com sales d’atenció individual o grupals. A més, és un espai molt més lluminós i alegre que d'on veníem i ha estat molt positiu per als professionals que hi treballen i per a les persones que atenem. Aquest nou espai ens permet desenvolupar i visualitzar aquest model d’atenció que estem realitzant i per al qual lluitem des de fa anys, que és altament positiu per a les persones amb un trastorn mental i per a les seves famílies, ja que té una alta incidència en el seu procés de recuperació i en la prevenció i evita reingressos.

I. G. Coincidint amb la inauguració heu presentat també la nova imatge. Què representa aquest canvi per a l’entitat?
E. B. Continuem tenint el mateix logotip de la marca Salut Mental Catalunya, de la qual en formem part, però sí que hem presentat el nou símbol que ens identifica com a Salut Mental Ponent i que vol simbolitzar, amb la unió de les persones i amb les seves alegres tonalitats en moviment, aquesta atenció comunitària, flexible, integral i positiva.

I. G. Quantes persones pateixen alguna malaltia mental a Lleida?

« Una de cada quatre persones ha patit, pateix o patirà un trastorn mental al llarg de la seva vida »

E. B. En general, una de cada quatre persones ha patit, pateix o patirà un trastorn mental al llarg de la seva vida. Per sort, serà lleu i es podrà recuperar. Després hi ha les persones que pateixen trastorns mentals més greus; normalment és un 1% de la població. Nosaltres no disposem d'aquestes dades actualitzades, però sí que la Coordinadora Salut Mental Catalunya-Terres de Lleida va realitzar un estudi, conjuntament amb la Universitat de Lleida, l'any 2012 i hi havia 11.000 persones afectades al territori de Lleida.

I. G. L’any 2014 vau iniciar una campanya contra l’estigma social que sovint provoquen aquestes malalties. Quins van ser els resultats d’aquesta campanya?

« Continua havent-hi estigma social, però molt menys »

E. B. Va ser altament positiva, a Lleida sobretot vam notar un abans i un després, hem rebut molt suport de la gent. Continua havent-hi estigma, però molt menys, i moltes de les pròpies persones afectades i les famílies han deixat de tenir autoestigma, que era un altre problema important. Si no hi ha estigma es pot parlar obertament i la persona pot rebre el suport que necessita, així com un millor tractament, perquè l'estigma evita el reconeixement de la malaltia i, per tant, rebre el tractament necessari.

I. G. Creus que aquest estigma social continua sent un greu problema per a les persones que pateixen aquest tipus de malalties?
E. B. Continua sent un greu problema, sobretot a l'hora de buscar feina o de rebre un tractament adequat per part dels demés, fins i tot per part d'alguns professionals que els han d'atendre en alguns centres. Hi ha persones de mentalitat més oberta i amb més sensibilitat i d'altres amb mentalitat molt tancada i plena de prejudicis. Cal continuar fent esforços en aquest sentit.

I. G. Quins projectes de futur té Salut Mental Ponent?
E. B. Hem treballat molt intensament, i sobretot en els últims anys, perquè a part del funcionament normal de la nostra entitat es produís el canvi que s'està produint. La celebració a Catalunya del Dia Mundial de la Salut Mental 2016, que va tenir lloc a Lleida, les obres del nou local, així com la demanda de participació i d'atencions que hem rebut i l'increment de serveis ens van generar una important càrrega de feina que no va anar acompanyada d'un increment pel que fa al suport a la gestió, així que ens vam haver de reorganitzar per àrees per poder funcionar millor. Aquest any, precisament, hem d'aprovar el nou pla de l'entitat per als propers quatre anys, que seran molt participatius, però una de les coses que segur que volem tirar endavant és avançar de forma sostenible perquè tothom que pateixi un trastorn mental es pugui beneficiar del nou model. Actualment s'estan atenent molt bé molts casos, però moltes de les persones que tenen més problemàtica encara no gaudeixen d'una atenció comunitària i moltes famílies d'aquests casos més greus encara no tenen el suport que necessiten. Volem fer incidència en aquesta qüestió.

Comentaris


No hi ha cap comentari


 
Publicitat

Edi7orial

La ciutat òrfena de model comercial

Se7opinions

Publicitat
Publicitat