Publicitat

Set accents

Informació de proximitat i periodisme reflexiu

Publicitat

Entrevistes

"Ens agradaria poder reproduir el model de l'Ancesa Jove a altres llocs de la comarca"

David Lesan Tècnic de joventut del Consell Comarcal del Segrià

Ancesa Jove
El cartell de l'Ancesa Jove d'aquest any.
L'Ancesa Jove va néixer l'any 2015 amb la finalitat de crear una alternativa a la nit de Sant Joan que s'adaptés més a les necessitats dels joves de les comarques del Baix Segrià. Només quatre anys després, aquesta iniciativa acull, sota el seu nom, un seguit de propostes arrelades al territori i a la relació de la joventut amb les seves localitats. La idea inicial, però, no ha deixat de créixer, ans al contrari: Aitona acull enguany activitats tant el dia de la revetlla de Sant Joan com aquest mateix diumenge, dia de la Pre-Ancesa. 

Imma González. Com va nèixer la idea de l’Ancesa Jove?

« La iniciativa va sortir dels mateixos joves »

David Lesan. Un dels aspectes més interessants de l’Ancesa és que la iniciativa va sortir dels mateixos joves. Això va ser aproximadament l’any 2015, quan un grup de joves de la zona del Baix Segrià tenen la necessitat d’organitzar un esdeveniment vinculat a la festivitat de Sant Joan, ja que a molts dels seus municipis no existia una alternativa jove per a aquesta festivitat, és a dir, un esdeveniment que respongués una mica més a les seves necessitats. A partir d’aquí, aquest grup de joves es va començar a organitzar i a reunir-se, en primer terme, amb els seus respectius ajuntaments de forma individual. Aquestes primeres reunions van desembocar en una reunió conjunta entre tots els joves i tots els ajuntaments. És en aquesta reunió, i amb la idea de la foguera de Sant Joan, quan li donen el nom d’Ancesa Jove i, a posteriori, creen una associació amb el mateix nom.

I. G. Quin és l’objectiu principal d’aquesta associació?

« L'objectiu principal era la realització d'un esdeveniment una nit en concret, però ha anat evolucionant per donar cabuda a altres »

D. L. Durant els primers anys l'objectiu d'aquesta iniciativa era simplement organitzar un esdeveniment festiu i lúdic per a la nit de Sant Joan. No obstant això, amb el pas del temps, els objectius han anat creixent. Ja no es tracta només de celebrar aquesta festivitat des d'un punt de vista jove, sinó que han anat entrant altres continguts dintre del col·lectiu de l'Ancesa. Per exemple, s'estan treballant temes de participació jove, de cohesió als seus municipis, d'arrelament al seu territori, de mobilitat entre aquests joves i els seus municipis i de promoció d'altres tipus d'activitats. Per tant, podem dir que si en un principi l'objectiu principal era la realització d'un esdeveniment una nit en concret, aquest ha anat evolucionant per donar cabuda a altres.

I. G. Els inicis, l’any 2015, no van ser fàcils. Com heu aconseguit el creixement de l’Ancesa?
D. L. No diria que els inicis no van ser fàcils, sinó que durant els anys hem anat treballant un seguit d'aspectes que han ajudat a millorar aquesta iniciativa. Potser en un principi les dificultats venien vinculades a aquestes primeres reunions que els joves van tenir amb els ajuntaments i, en definitiva, a una forma de treballar nova per a ells. Però he de dir que en tot moment la voluntat dels joves va ser ferma i que els ajuntaments en tot moment han donat suport a les necessitats dels joves per organitzar la festa. A poc a poc s'ha generat una xarxa de treball molt interessant, que és el que ha permès que aquesta Ancesa hagi anat creixent, tant des del punt de vista del que significa per als joves com de l'organització de l'esdeveniment en si.

I. G. Podries fer una comparació entre l’Ancesa de 2015 i la d’enguany?
D. L. Primer de tot, he de dir que estem molt contents d'arribar a aquesta quarta edició. Quant a la comparació, podríem dir que l'origen és el mateix, aquesta voluntat d'organitza-se dels joves per aconseguir el seu objectiu. Potser el primer canvi és que sota la idea d'aquesta Ancesa han anat apareixent altres maneres de treballar o altres continguts com el fet de fer créixer la festa i que ara siguin dos dies en lloc d'un o que els primers anys estava molt més enfocada a la nit i ara existeix una programació d'activitats durant tot el dia. I l'altra gran diferència és que l'Ancesa cada cop va programant més activitats de manera contínua durant tot l'any als municipis que en formen part. És a dir, ja no es tracta només del dia de Sant Joan, sinó que durant l'any s'organitzen caminades, tallers vinculats als pobles, a la terra, reunions entre els joves i els ajuntaments i també altres "anceses" més petites amb l'objectiu d'arribar a municipis més petits que no tenen la capacitat d'acollir l'Ancesa gran de Sant Joan.

I. G. La gran novetat d’aquest any és que el dia 17 se celebra una prèvia, també a Aitona.

« Per l'Ancesa és un orgull tenir la Lily entre nosaltres »

D. L. Sí, ja a Albatàrrec va sorgir la idea que al municipi acollidor hauria de quedar alguna cosa física que simbolitzés que allí s'havia organitzat un esdeveniment vinculat a l'Ancesa Jove. És per això que precisament a Aitona comptem amb la presència de la Lily Brik, que de manera conjunta amb els joves realitza un mural a la zona esportiva d'Aitona ple d'elements vinculats a l'Ancesa, als joves, a la comarca del Segrià i al municipi d'Aitona. Per l'Ancesa i per totes les administracions que col·laborem és un orgull tenir la Lily entre nosaltres. A més, també s'han programat un seguit d'activitats, com un berenar popular, una Holi Party amb dos discjòqueis i una petita demostració de l'Associació de Percussionistes d'Aitona Batukats de l'Ala, ja que l'Ancesa sempre busca la participació d'associacions o entitats de cada municipi on se celebra.

I. G. L’Ancesa, a diferència d’altres festes de Sant Joan, dura tot el dia. Una festa que es perllonga durant tot el dia ha de tenir molta varietat de propostes, oi?
D. L. Doncs sí, per dur a terme tota una jornada, o fins i tot aquest any dues, es necessita un volum important de propostes i també de participació. A banda de comptar amb la Lily Brik, l'actuació dels Batukats de l'Ala, del berenar popular i de la Holi, el dia 23 comencem de bon matí amb una trobada de polítiques de joventut i una sessió formativa vinculada a les xarxes 2.0 i a la participació jove per donar pas més tard a una cercavila i a un vermut elèctric a la zona esportiva. A la tarda, d'altra banda, tindrem jocs infantils a les piscines i un sopar popular que donarà lloc a l'"ancesa" de la foguera de Sant Joan i, posteriorment, als concerts de la nit. M'agradaria afegir que totes aquestes activitats han fet que l'Ancesa creixi, però també han fet que creixi el suport de l'administració, i en aquest cas hem d'agrair als ajuntaments locals, al Consell Comarcal del Segrià, a la Diputació de Lleida i a la Direcció General de Joventut la seva ajuda.

I. G. Quines són les vostres expectatives per als propers anys?

« En un principi no ens podíem imaginar que arribaríem a quatre edicions i ja estem pensant en una cinquena! »

D. L. En primer lloc, mantenir la iniciativa a la comarca del Segrià i que cada cop puguin entrar més municipis. Seguidament, també ens agradaria poder reproduir aquest model a altres llocs de la comarca. L'intercanvi generacional també és molt important per aquesta iniciativa: alguns joves que el 2015 estaven vinculats a l'Ancesa per motius diversos han hagut de deixar de fer-ho, i és per això que necessitem que aquests llocs siguin reemplaçats per altres joves. La veritat és que en un principi no ens podíem arribar a imaginar que arribaríem a quatre edicions i ja estem pensant en una cinquena!

Comentaris


No hi ha cap comentari


 
Publicitat

Edi7orial

Admirat Josep

Se7opinions

Publicitat
Publicitat