Publicitat

Set accents

Informació de proximitat i periodisme reflexiu

Publicitat

Entrevistes

"El Galàctic és una nova manera d'entendre la cultura des de la música pròpia juntament amb la poesia"

Lourdes Sensarrich Presidenta de l'Associació Cultural Galàxia

Lourdes Sensarrich
La presidenta de l'Associació Cultural Galàxia, Lourdes Sensarrich. (Foto: Associació Cultural Galàxia)
Durant el dia d'avui se celebra a Igualada la segona edició del Festival Galàctic, que té com a protagonista la fusió entre la cançó d’autor i la poesia i que comptarà, entre d'altres, amb el poeta i cantautor balaguerí Joan Blau. La Lourdes, de l'Associació Cultural Galàxia, ens explica els detalls d'aquest Festival, únic a la capital de l'Anoia. 

Imma González. Com va néixer l'Associació Cultural Galàxia?
Lourdes Sensarrich. L'Associació Cultural Galàxia és una entitat sense ànim de lucre que va néixer a Igualada l'any 2017 arran d'un projecte del cantautor Albert Gàmez i el poeta Marc Freixas, que es van unir i van fundar l'Associació.

I. G. I com va sorgir la idea de crear el Festival Galàctic?
L. S. La idea del Festival va néixer a l'Associació. Es va pensar com una nova manera d'entendre la cultura des de la música pròpia juntament amb la poesia. A Igualada no hi havia cap festival així. A més, està dirigit a tothom, des de la gent que comença de nou a la gent que porta més anys de trajectòria. Ho fem en format de parelles artístiques (poeta i músic), i els dos tenen la mateixa importància. Val a dir que no es tracta de concerts, sinó que oferim una mostra de cadascun d'ells d'uns vint minuts de durada, perquè puguem conèixer-los i fer-nos una bona idea del que ofereixen.

I. G. Què hi podem trobar en aquesta segona edició?

« Hi actuarà un poeta de la província de Lleida, el Joan Blau, concretamentl de Balaguer »

L. S. Aquest any tenim cinc propostes, tant de nous membres de l’Associació com de convidats. Actuaran alguns músics de la cançó d'autor com Cecili Ruedas, Txell Sota i Pol Onyate amb poetes com Eva Carreras, Margarida Bernús i Maria Santfores. Ah! I tenim un poeta de la província de Lleida, el Joan Blau, concretament de Balaguer.

I. G. Parlem una mica de l'any passat, ja que va ser el primer. Com va ser l'acollida?
L. S. L'any passat va ser una mica de prova, per veure com anava, ja que vam tenir molt poc temps per promocionar-lo. Tot i això, ho vam fer en un auditori, i vam omplir la meitat, així que per ser el primer cop creiem que va anar prou bé. Però aquest any esperem que vingui més gent.

I. G. La intenció és fer-ho sempre en un lloc tancat?

« En un lloc tancat sempre hi ha més respecte a l'artista »

L. S. Sí, en un lloc tancat sempre hi ha més respecte a l'artista. L'ambient del carrer està bé, però no pots controlar el que passarà, és tot més dispers.

I. G. Em podries explicar un mica més el funcionament de la Jam Galàctica?
L. S. La Jam la fem l'endemà del Festival, perquè tota aquella gent que es queda fora es pugui treure el gusanillo. És més de deixar-se anar i passar-ho bé. A més, la fem en un espai molt maco, a La Bastida, on habitualment ja es fan concert i jams. La veritat és que s'ha apuntat molta gent: hi ha músics i poetes d'Igualada, però també gent de Girona i d'altres llocs.

I. G. Aquí, a Lleida, hi ha molts poetes, però no molta cultura al voltant de la poesia. A poc a poc està sorgint un moviment, tot i que molt underground. Passa a Igualada més o menys el mateix?
L. S. A Igualada també hi ha molts poetes i, com a Lleida, la poesia està començant a ressorgir. Fa un temps existia una altra associació de poetes, Poesia Viva, però va tancar. Quan nosaltres vam obrir l'Associació i vam començar a fer la Galàxia Poètica un cop al mes, aquests poetes que ja hi eren han anat ressorgint a poc a poc. La nostra idea és fer que la poesia no sigui avorrida, que agradi a tothom, que sigui moderna, visible, que abraci diferents estils i es fusioni amb altres arts. En diem poesia complementada.

Comentaris

5 -10 -20 -tots
1


 
Publicitat

Edi7orial

La ciutat òrfena de model comercial

Se7opinions

Publicitat
Publicitat