Publicitat

Set accents

Informació de proximitat i periodisme reflexiu

Publicitat

Canal

Els museus més importants de la província pels seus fons històric i artístic

Museu de Lleida
El Museu de Lleida es va inaugurar l'any 2007 i agrupa el fons museístic més important de la província. (Foto: Museu de Lleida)
Museu de Lleida
El Museu de Lleida és un museu de museus. És una suma de diferents col·leccions que composen un fons històric i artístic de gran vàlua; la Diputació de Lleida, per exemple, va aportar el seu fons arqueològic i el gabinet numismàtic i el Bisbat de Lleida, la col·lecció diocesana, entre d'altres. Tot plegat conforma la col·lecció més important de les terres de Lleida, amb obres i objectes de gran valor. Visitar els més de 7.000 metres quadrats de l'edifici implica submergir-se de ple en la història de Lleida.

Museu de Cervera
A finals dels anys cinquanta, l’historiador Agustí Duran i Sanpere va fundar un museu històric i etnològic que va ubicar en una antiga casa del carrer Major. Actualment, aquest espai constitueix l’àrea de reserva de les valuoses col·leccions d’art cerverí i comarcal que integren el fons museístic. La Casa Duran va ser adquirida per la Paeria de Cervera l'any 1988. Qui la visiti pot veure amb detall com era una casa que respon a la sensibilitat i al gust burgès de l'època de la Restauració.
 
Museu Comarcal de l’Urgell 
El Museu Comarcal de l’Urgell és un organisme autònom de l’Ajuntament de Tàrrega i està ubicat en un casal dels segles XVII-XVIII de la nissaga Perelló al carrer Major del municipi. El 1981 la va adquirir el consistori targarí per rehabilitar-lo. El 1994 es va inaugurar l’exposició permanent del Museu.

Museu de la Noguera
El Museu de la Noguera és d’abast territorial, malgrat tenir una gestió municipal i una temàtica molt concreta en la seva sala d’exposicions. La sala permanent pretén mostrar la història de la Catalunya medieval des de les restes arqueològiques i arquitectòniques de la ciutat de Balaguer i la comarca de la Noguera, però amb una visió no contemplada en les exposicions d'altres museus del país: la visió de la Catalunya andalusina.

Museu de Guissona 
El Museu de Guissona va ser fundat l'any 1952 per iniciativa de l'historiador local Eduard Camps i Cava i s’ubica al costat del jaciment de la ciutat romana de Iesso. El Parc arqueològic de Iesso i el Museu de Guissona Eduard Camps, inaugurats el setembre de 2011, han rebut diversos guardons per la seva creativitat en el camp de la cultura i el patrimoni arqueològic. Entre el patrimoni exposat destaca la làpida funerària de Servil·la Praepusa i el genet romà de bronze.  

Museu Jaume Morera 
Malgrat que el Museu d’Art Jaume Morera va ser creat l’any 1914 a partir de les donacions d'obres fetes pel pintor Jaume Morera d’una sèrie de dipòsits del Museu del Prado i de les obres d’artistes pensionats per la Diputació de Lleida, no es va inaugurar oficialment fins a 1917. Al llarg de la seva dilatada existència, ha conegut diferents seus, reflex dels nombrosos i variats esdeveniments que han afectat la seva història. De titularitat municipal des de 1993, actualment el Museu ocupa la primera i la segona planta de l’edifici del Casino de Lleida, després de passar-se més de trenta anys a l’antic convent dominic del Roser. Aquesta nova seu provisional, però, ha de ser l’última abans del trasllat definitiu.  

Ecomuseu de les Valls d’Àneu
L´Ecomuseu de les Valls d´Àneu permet al visitant endinsar-se d´una manera activa en les formes de vida del Pallars de principis de segle. L’entitat permet conèixer millor la realitat natural i cultural del territori aneuenc i les transformacions que s´hi han anat succeint en les darreres dècades. A més, la institució és una entitat viva que, a partir de la recerca, la conservació, la difusió i la restitució del patrimoni integral, vol participar i incidir en el desenvolupament econòmic i social de les Valls d´Àneu i, també, de la resta del Pallars.

Comentaris


No hi ha cap comentari


 
Publicitat

Edi7orial

Del local al global

Publicitat
Publicitat