Publicitat

Set accents

Informació de proximitat i periodisme reflexiu

Centre d'Interpretació de la Pedra Seca, Torrebesses

Congrés sobre Pedra Seca a les Terres de Lleida

Cartell
El congrés serà un espai on difondre i fer aflorar tot el coneixement generat sobre la pedra seca a les Terres de Lleida, establint un veritable estat de la qüestió, elaborant propostes que dibuixin el camí a seguir amb el tractament d'aquest patrimoni i, en definitiva, reivindicant les construccions de pedra seca des de totes les seves vessants, arquitectònica, social, cultura, econòmica, paisatgística i mediambiental.

La trobada s'articularà en diferents eixos temàtics: d'una banda, el patrimoni arquitectònic que representen les construccions de pedra seca, que aplegarà comunicacions sobre les construccions pròpiament dites, el seu estat de conservació, les tècniques constructives, la tipologia existent, la seva adaptabilitat territorial, els materials utilitzats en la seva construcció, èpoques constructives, el marc legal que les empara, la pedra seca en la planificació territorial, etc. De l' altra, les funcions socials, econòmiques i mediambientals de les construccions de pedra seca, que aglutinarà la seva vessant més funcional de les construccions (agrícoles, relacionades amb l' aigua, econòmiques, relacionades amb l' hàbitat i els ecosistemes, socials i familiars, etc.); i, finalment, el futur de les construccions de pedra seca: usos complementaris, procés de patrimonialització i eines de protecció, amb comunicacions que tractin sobre projectes que siguin bones pràctiques en la posada en valor de les construccions de pedra seca, quines metodologies s'han utilitzat, quines entitats hi han estat implicades, grau d'èxit dels projectes, com s'han finançat, etc.

El programa del congrés s'obrirà el dia 23 amb l'acte inaugural a l'IEI i la ponència marc "Ahir i avui, pedra seca", a càrrec de Joan Reguant Aleix, consultor en Patrimoni Cultural, president del Comitè Nacional Andorrà de l'ICOMOS, i coordinador, consultor i/o redactor de diverses candidatures del Patrimoni Mundial i del Patrimoni Cultural Immaterial, Nacionals, Internacionals i Multinacionals.

El matí inclourà també la ponència marc "El patrimoni de la pedra seca a casa nostra. Quin paper ha tingut?", a càrrec d' Ignasi Aldomà Buixadé, geògraf i professor del Departament de Geografia i Sociologia de la Universitat de Lleida, i altres comunicacions sobre el primer eix i el posterior debat al voltant d'aquest tema.

A la tarda l' activitat es desplaçarà a Torrebesses, amb una visita al Centre d'Interpretació de la Pedra Seca a càrrec de Jordi Berenguer.

El congrés seguirà dissabte 24 amb les comunicacions del segon eix i el posterior debat, i amb les comunicacions i debat del tercer eix. Una taula rodona sobre "Valoració i reconeixement del patrimoni de la pedra seca, mirem cal al futur!" servirà per posar punt final al congrés.

Dia

Divendres, 23 de març de 2018

Publicitat

Edi7orial

No sense la meva llar

Publicitat
Publicitat